Gå til innhold

Tråden om religion (!)

Ranger emnet


Øyvind Ryeng

Anbefalte innlegg

I håp om å blåse litt liv i Stripa går jeg likesågodt for Gull og foreslår herved en tråd om religion og livssyn. Kort og godt, tror du det finnes noen form for høyere makt/gud/himmel/helvete? Hvis ja, argumentér din sak; hvis nei, argumentér din sak.

 

Etter å ha hørt argumentene mot religion fra professor Richard Dawkins (finnes på Google Video) og filisofen Stefan Molyneux (freedomainradio.com) og veiet det opp mot argumentet for religion ("leap of faith") har jeg endt min tro på noen som helst slags form for gud. Jeg har fylt ut papirarbeidet på utmeldelse av Den Norske Statskirke, men grunnet latskap/tidsklemma/trafikken i sentrum/problematiske parkeringsforhold/annen unnskyldning har jeg ikke fått levert det inn ennå (får hive den i posten da).

 

Jeg er blitt av den oppfatning at en hvis en religions hellige bok ser på f. eks. drap av mennesker som Rett (se evilbible.com eller bare hele jævla blekka i sin helhet), men samtidig motsier seg selv ("thou shalt not kill") og attpåtil på utallige andre punkter, er hele greia tull og tøys og sprøyt fra ende til annen og skal leses som fiksjon og ikke som en samfunnspillar av etikk. Hvis man bare plukker ut bitene man liker, f. eks. "love thy neighbour", og feier under teppet ting som "unbelievers shalt be killed" fornekter man noe av dens lære ved å gjøre et etisk valg, og hvis hele boka skal være en eventuell guds ord og lov, da fornekter man gud selv og er ingenting annet enn en hykler av den høyeste rang hver en time man sitter i kirka/moskeen/synagoen/tempelet. Bare det faktum at det finnes flere religioner burde gjøre oss obs på at her er det noe som skurrer, for hvilken religion er den riktige?

 

Religion, og spesielt den Kristne står ansvarlig for noen av de mest grusomme handlinger mennesker noen gang har utført mot hverandre ved å kamuflére ondskap som godhet. Når presteskapet i gamle dager under trussel om at de ellers ville brenne i helvete til evig tid fikk kontroll på en nasjons militære styrker (i.e. korstogene) er det praktisk talt ingen ende på den dimensjon av elendighet mennesker påfører en annen, der de i mangel av noen religion kunne ha levd i fred side om side istedenfor å gå til krig fordi prestene fortalte de at ikke bare var det det riktige å gjøre, de skulle også bli straffet i etterlivet om de ikke gjorde som de ble fortalt.

 

Når jeg nå etter min opplysning ser på f. eks. Amerikanske filmer og TV-serier som i en eller annen situasjon er ute på krigsstien ser jeg ikke lengre en Colt M4 pøse ut 5,56x45 NATO inn en terrorist og tenker "dats hella tacticool y0", jeg ser et menneske drepe et annet over peanuts og synes ikke dette er noe særlig morsomt. Ulike religioner er som skapte for å være i tottene på hverandre og for å undertrykke en hel befolkning og her ser jeg ikke en eventuell guds verk, bare en eventuell djevels.

 

Et annet áber jeg har med hele helvetet er hvordan dens hellige skrift gjentatte ganger forteller oss om hvor barnlige mennesker er, hvilke syndere vi er, hvor lite vi vet om verden og universet rundt oss og hvor verdiløse og fortapte vi er. SØPPELPREIK! Filosofi, logikk, etikk, moral og argumentasjon fra første prinsipp holder iallefall jeg i høyere hevd enn to- tre tusen år gamle fortellinger om voldtekt, incest, tortur og slaveri, for, da denne søpla ble skrevet var det vel ingen som hadde hørt om hvordan folk er født like, om hvordan det kan sees på som galt å kvele den nyfødte ungen til slaven din, og om hvordan det av og til ikke er helt ålreit å slå kona di til 'a er formet som et parallellogram når hun ytrer en mening som ikke sammenfaller med din egen?

 

Var det Herren Sebaot som styrte de elektriske impulsene som formet tankerekkene til Sokrates og Aristoteles?

Var det Jødenes Konge som styrte malepenselen til Michelangelo og pennen til Mozart?

Var det Jomfru Maria som bygget romferga som fraktet tre menn til månen?

Var det Sankt Peter som knipset med fingrene når verdens første telefon ringte?

Er det Jesus Kristus som er lyset som gjør at jeg ser E6'en i mørket?

 

Nei, dette er menneskets verk, menneskets fantasti og menneskets ambisjon. Når noen påstår at gud og dens motiver ikke kan fattes av våre ynkelige tilværelser, at dens ord ikke kan tolkes med rasjonalitet og logikk (menneskets- og vitenskapens fremste venn), da tror jeg altså det er en skinnhellig liten maktridder av aristokratiet som tar seg vann over hodet i det han fåfengt prøver å regjere over den siste uopplyste frie mann. Klarer vi mennesker å bygge mikroprosessorer og rive atomer fra hverandre klarer vi nok også å slutte å høre på dommedagsfortellingene som presten og TV'en roper i fleisen på oss hver dag og, unnskyld uttrykket, "twice on sunday".

 

Overlat det til mennesker selv å finne sin egen vei fremover; om man skal ta religionen på ordet kommer vi faenmeg til å kaste stein og 7,62 MM. på hverandre i tusen år til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 100
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Jeg har fylt ut papirarbeidet på utmeldelse av Den Norske Statskirke, men grunnet latskap/tidsklemma/trafikken i sentrum/problematiske parkeringsforhold/annen unnskyldning har jeg ikke fått levert det inn ennå (får hive den i posten da).

 

Dette gjorde jeg for snart 7år siden;)

Men, jeg mener å ha lest et sted at borgere uten tilknytning til et registrert trossamfunn automatisk blir innmeldt i den Norske Statskirke etter et par år..

 

Noe som vil si at du bør enten danne ditt eget trossamfunn eller bli med i et eksisterende, f,eks Human Etisk Forbund..

Mulig det har kommet noen endringer på denne praksisen nå..:)

- VW Touran Mk1 TDI

- VW Golf Mk3 Variant 8v

- VW Golf Mk2 8v

 

Fiend Engineering

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Folk bør være såpass oppegående nå at di skjønner at religion er tullball. Jeg skjønner at de trodde på det før i tiden.. men ærlig talt. Ikke nytter det å diskutere med religiøse heller de blir bare sinte og begynner og hetse og nekter å ha en reell diskusjon. Det og sier vel litt?

 

Et par dokumentarer som folk BØR få med seg er disse, og de er meget vellagde og langt fra kjedelige :)

 

Richard Dawkins A Root to all evil: The god delusion

link - http://video.google.com/videoplay?docid=-4321574955310561251&q=root+of+all+evil&total=356&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=2

 

A Root to all Evil: The Virus of Faith

link - http://video.google.com/videoplay?docid=-8210522903232438954&q=root+of+all+evil&total=356&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

 

Jeg anbefaler også en tredelt dokumentar kallt "The Atom".

Den har jeg bare funnet på en lukket torrent side da, kanskje noen klarer å finne en skikkelig link.

- 85 Toyota Levin AE86 - F20C

- 87 Toyota Supra MK3 - 1JZ-GTE

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig er jeg ikke troende i det hele tatt, tok faktisk opp dette med ei i klassen som er sterkt troende. Spurte henne hvordan de kunne tro på at Gud skapte verden på en ukes tid når vi har funnet ut så mye som vi har, og hvordan han gjorde ditt og datt når vi har beviser på at annet har skjedd.

 

Kan nevnes at hun klikka i litt over 90 graders vinkel etterhvert :D

Mvh Espen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig er jeg ikke troende i det hele tatt, tok faktisk opp dette med ei i klassen som er sterkt troende. Spurte henne hvordan de kunne tro på at Gud skapte verden på en ukes tid når vi har funnet ut så mye som vi har, og hvordan han gjorde ditt og datt når vi har beviser på at annet har skjedd.

 

Kan nevnes at hun klikka i litt over 90 graders vinkel etterhvert :D

 

Høres kjent ut det ja. :p

 

Samme har vi gjort med en kompis som er så credo at han fiser salmevers, og han blir drittsur hver gang han ikke har noe svar på et spørsmål vi spør om.

 

Jeg er absolutt helt ateist.

[x] 2 x 1984 Volvo 240GL [x] 1987 Toyota Camry 2,0 XLi [x] 1980 Volvo 245 L [x] 1994 Ford Scorpio CLX

[x] 1995 Honda Accord 2,0iLS [o] 1991 Volvo 740 GL

Lenke til kommentar
Del på andre sider

[...] Men, jeg mener å ha lest et sted at borgere uten tilknytning til et registrert trossamfunn automatisk blir innmeldt i den Norske Statskirke etter et par år.. [...]

Best å sjekke opp dette; takk for tipset.

 

 

Ellers, det ser ut til å være mange ateister blant oss, MEN, jeg vil for all del ikke skremme religiøse fra å "stå frem" i denne tråden. Det denne tråden handler om er slett ikke dannelsen av en lokal interresseorganisasjon for ateister, men å skape DEBATT etter for- og imot-metoden relatért til temaet religion og spørsmålet rundt muligheten til en eventuell guds eksistens.

 

Videre, siden jeg ikke lengre er religiøs, har jeg naturlig nok kommet til å tro at når jeg dør råtner jeg seks fot under torva til restene av min fysiske kropp er fortært av bakterier og mitt legme blir til ny jord som igjen kan huse røttene til f. eks. et tre eller annen vegetasjon. Når impulsene og synapsene i hjernen min ikke lengre sendes ut- eller når frem, vil min oppfattelse av realiteten ("conciousness") kort og godt opphøre. Om dette virker på meg i en form av evig søvn eller bare intethet er egentlig lite praktisk relevant. Verden går videre uten meg, og siden jeg bare har ett eneste forsøk på tilstedeværelsen vi kaller "livet" er det også opp til meg å prøve å legge igjen et positivt bevis på at jeg har eksistért eller et positivt omdømme hos de personer jeg har kjent- og handlet med i det korte øyeblikk min oppfattelse av at "jeg er meg" har vært delaktig i den fire milliarder år lange tid vitenskapen anslår at planeten vår har eksistért.

 

Jeg tror at begrepet "positivt" er godt og riktig og et ideal man burde forsøke å oppnå, ikke fordi det står i bibelen, men fordi dette er støttet av logikk og studien av etikk. At det også står leveregler som "ikke drep, ikke stjel, ikke voldta, gjør-mot-din-neste..." er fra mitt ståsted ingenting annet enn en tilfeldighet da budskapet kommer under en forutsetning av å totalt underkaste seg en uendelig makt (re: "har du sagt "A" må du si "B").

Lenke til kommentar
Del på andre sider

får vel være første som kommer fram og sier at jeg er en troende på gud!

lever selvsagt ikke opp til de 10 bud, men de er ei heller noen lover for dagens samfun, men heller en retningslinje..

og jeg har ikke noe mot folk som tror på andre ting enn meg, eller de som ikke tror på noe..

vi er skapet med en fri vilje (min tro, og dette kommer nok mange å hagle over meg for, sier at den frie viljen til å tro, ikke tro, kom fra gud, da han fant ut at mennesket 1.0 hadde buggs.. og måtte revurdere oppbyggingen av "programvaren")

og som svar på første innlegg, bibelen er delt i 2.. gammle og nye testamentet.. det første var da de værste ting skjedde.. og den delen er ment som en historie opplysning.. på en måte bakgrunn til hvorfor jesus kom hit første gang!

nye testamentet, er den delen av bibelen vi "skal" følge, da den er til for å bli kjent med jesus, alt det gode han gjorde, alt det mindre gode andre ikke gjorde (merk, passet meg for å si "alle andre"!)

jeg var selv 18 når jeg først ble kristen.. hadde aldri blitt mere fortalt om gud og jesus i oppveskten utenom fra skolen.. så jeg var godt voksen (vel.. så voksen som man kan bli i alder av 18) før jeg tok mitt valg..

hadde gått en del på møter i ca 2 år føre dette standpunktet kom (nei, ikke hver helg.. var ute og festet og drakk og ravet rundt innimellom og..) men jeg følte at tiden var inne for meg..

og dette har gitt meg en styrke til å "overleve" de små med og motganger på et daglig basis.. selv om jeg ennå sitter i semien og kjefter så fillen flyger på alle de idiotiske bilane foran som ikke har hørt om en gasspedal, jeg går ennå ut på byen og drekker og har det gøy med venner og kjente, har jeg dame, så er det en selvfølge at sengen blir brukt.. får på samme måte som at muslimer tolker koranen dit henn at "hey folkens.. om vi sprenger de folka der til helvette, så kommer vi til himmelen med 70 13 år gammle jomfruer.. og all den spriten vi vil ha..!" så tolker jeg bibelen dit hen at "så lenge jeg ikke gjør mennesker vondt, har troen i mitt hjerte og holder meg mer eller mindre på rett side av normal mennesklig standar, så er jeg "safe" når dagen kommer!"

jeg har ikke alle svar på alle spørsmål.. det er det ingen som har.. hverken en filosof, en super over religieøs, en atesist, en professor med iq langt over det normale eller en troende (forskjell på troende og religiøs.. husker bare ikke hvordan jeg ska forklare dette nå!)

men jeg har min tro, jeg vet at det jeg tror på er sant.. og jeg respekterer deg som tror det samme som meg, og deg som ikke tror det samme som meg!

 

og ps: er det ikke på høy tid å ta vekk det stempelet kristne har fått pga ting som skjedde for 1000-3000 år siden a? det er historie, vi har, på samme mpte som alle andre menneske slag over tiden, forandret oss til det bedre.. (sett bort fra radikal religiøse, aka terrorister)

la det bak være bak, og lære av de feil som ble gjort, og la framtiden være noe nytt og uvist!

 

pps, de som noen gang treffer meg, ser at jeg er kristen, går med WWJD tattovert på armen, dette betyr What Would Jesus Do!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

må og få komme med en liten tillegg til her.. hehe!

alle er til syvende og sist troende på en eller annen form for måte!

får når noe har gått skikkelig ille til, og man sitter der livredd og ser ingen annen vei ut.. hva gjør man i en stille stund da? jo, man vrir blikket opp og sier "kjære gud, jeg har aldri bedt til deg før, men om du hjelper meg ut av denne situasjonen skal jeg be mere.. osv osv.." og det som er kjipt kan være at noen man elsker er døende eller hardt skadet, eller man sitter der selv og er døende osv..

men på annen side, så er det og gjerne når noe har gått helt til helvette, at man og snakker til gud.. men da i en helt annen tone.. da blir den mere slik "helvette satan ta deg gud.. det er din feil at *what ever feilen er* har skjedd.. (gjerne noe litt mer utover det at man bare har punktert) du er så ute etter å ta meg for en eller annen grunn!!"

om dere her inne tenker dere litt om, så er dere nok enig med meg, uansett om dere innrømmer det eller ikke..

og for at man skal kunne be til gud, eller kjefte på han, så må man i første omgang tro at han er der!!

 

blir ikke det samme å be til eika ute på gården når kona holder på å dø lissom!!

eller kjefte og skylde på senga hjemme på rommet om du har kjørt ut av veien på vei til det viktgste møtet i hele ditt liv.. mens flommen holder på å ta huset ditt, og kona har stikke av med din beste venn..

 

så i bunn og grunn, så har alle mennesker her i verden en eller flere ganger de er troende..på godt og/eller vondt! (uansett hvem gud du ber til..)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...eller en troende (forskjell på troende og religiøs.. husker bare ikke hvordan jeg ska forklare dette nå!)

 

Religion kan sammenlignes med en sekt (sekt er bare en mindre form for religion) Det er en gjeng med folk som samler seg og gjør masse "ritualer". med andre ord masse faste ting. De fleste/alle tro's syn har en tendens til og etterhvert forandre seg til en religion. Det er greit at dem har troen i orden, men selve religionen er noe mennesket har funnet opp. Vi mennesker liker og ha system og faste ting og forholde oss til. Det er derfor religionene blir skapt. Dette er med andre ord noe som er menneske skapt, ikke noe evt Gud har noe med. Jeg skjønner godt at religioner blir skapt. I gamle skrifter var folk veldig flinke til og utføre ting dem mente at Gud satt pris på. Dette har blitt videreført gjennom hundrevis av år og folk har lett for og tro at "ritualene" er noe som må gjennomføres for og ha en fullverdig tro.

 

Nå skal det sies at jeg bare er den vanlige mann i gata. Har ikke noe teologi utdanning eller professor i historie eller lignende. Men dette er ihvertfall hva jeg mener religion er.

 

Jeg har selv vokst opp i en kristen familie og har vært i kirken siden jeg var liten. Jeg testet ut troen på Gud når jeg var 12-15år dette var veldig vansklig. Var mye jobb og slit psykisk. Følte vel aldri at jeg fikk noe igjen, verken svar fra Gud eller lignende som dem ofte prater om. Så nå har jeg droppa hele greine. Men jeg merker at jeg innerst inne har et håp om at det finns en gud. Syns det er litt vel enkelt at verden ble skapt med et smell og at når jeg dør er alt over.

 

Jeg kunne gjerne kalt meg en kristen å prøvd å leve livet mitt etter deres retningslinjer, men jeg takler ikke hvordan kirken fungerer idag. Altfor dømmende og kjedelig rett og slett. Hvis kristendommen skal ha noe håp i fremtiden må dem virkelig forandre måten dem opptrer på. Husker jeg var på en rappekonsert i kirken en gang. Dem gamle damene rista på hodet når ungdommer med buksa nede på knerna kom inn. Når selve konserten satt i gang. Reiste dem seg og gikk. Jeg så tydelig at dem ikke likte at vi var der.

Etter flere lignende situasjoner fant jeg ut at jeg ikke orker og oppholde meg her lenger. Man blir liksom aldri god nok fikk jeg inntrykk av.

00 Nissan Primera 2.0 SRI

93 Mercedes W202 C180 (solgt), 94 Nissan Primera 1.6(solgt), 94 Seat Cordoba 1.8i GLX(solgt), 89 Chrysler Grand Voyager 3.3 v6(spiker),

86 Ford Escort 1.6 CLX (solgt)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg tror bare at det finnes onde og gode makter som får oss til og ta de valgene vi tar her i livet (akkurat sånn som når donald får opp en djevel og en engel på siden av hodet)

 

ellers må jeg si at jeg konfirmert og døpt og kommer også til og gifte meg og være medlemm av statskirka så lenge jeg lever, men det er nå mest av økonomiske grunner med tanke på min kommende familie og at jeg skal dø ei gang før eller siden.

 

ser ikke noe tap å være medlemm selv om jeg ikke tror en døyt på det de kjadrer om.

 

og komfen var enkelt og greit kun for penga sin del :P

mazda!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Religion kan sammenlignes med en sekt (sekt er bare en mindre form for religion) Det er en gjeng med folk som samler seg og gjør masse "ritualer". med andre ord masse faste ting. De fleste/alle tro's syn har en tendens til og etterhvert forandre seg til en religion. Det er greit at dem har troen i orden, men selve religionen er noe mennesket har funnet opp. Vi mennesker liker og ha system og faste ting og forholde oss til. Det er derfor religionene blir skapt. Dette er med andre ord noe som er menneske skapt, ikke noe evt Gud har noe med. Jeg skjønner godt at religioner blir skapt. I gamle skrifter var folk veldig flinke til og utføre ting dem mente at Gud satt pris på. Dette har blitt videreført gjennom hundrevis av år og folk har lett for og tro at "ritualene" er noe som må gjennomføres for og ha en fullverdig tro.

 

Nå skal det sies at jeg bare er den vanlige mann i gata. Har ikke noe teologi utdanning eller professor i historie eller lignende. Men dette er ihvertfall hva jeg mener religion er.

 

Jeg har selv vokst opp i en kristen familie og har vært i kirken siden jeg var liten. Jeg testet ut troen på Gud når jeg var 12-15år dette var veldig vansklig. Var mye jobb og slit psykisk. Følte vel aldri at jeg fikk noe igjen, verken svar fra Gud eller lignende som dem ofte prater om. Så nå har jeg droppa hele greine. Men jeg merker at jeg innerst inne har et håp om at det finns en gud. Syns det er litt vel enkelt at verden ble skapt med et smell og at når jeg dør er alt over.

 

Jeg kunne gjerne kalt meg en kristen å prøvd å leve livet mitt etter deres retningslinjer, men jeg takler ikke hvordan kirken fungerer idag. Altfor dømmende og kjedelig rett og slett. Hvis kristendommen skal ha noe håp i fremtiden må dem virkelig forandre måten dem opptrer på. Husker jeg var på en rappekonsert i kirken en gang. Dem gamle damene rista på hodet når ungdommer med buksa nede på knerna kom inn. Når selve konserten satt i gang. Reiste dem seg og gikk. Jeg så tydelig at dem ikke likte at vi var der.

Etter flere lignende situasjoner fant jeg ut at jeg ikke orker og oppholde meg her lenger. Man blir liksom aldri god nok fikk jeg inntrykk av.

 

 

jeg heller går ikke i kirka.. sett bort fra bryllup og begravelser.. og evt andre markeringer av det slaget!

men jeg er medlem i statskirka, mest pga latskap.. hehe!

men har lyst å melde meg ut derfra ja.. og heller bli med i pinsemenigheten eller frelsesarmen (har tilhørlighet begge steder da jeg har hvert og er en del av u-arbeidet på disse steder)

og der lærer vi dagens unge at det er greit å gå på blades, kjør raske biler, sægg, hør på hva enn musikk du vil.. tattiser er lov, pearcinger er kult.. rett og slett.. vær deg selv..

de menigheter jeg har trasket i, har ikke gjort forskjell på folk.. ikke slik som eldre generasjon gjør når unge kommer på deres hjemmebane og lager litt mere liv i salen enn bare latinske ord ingen skjønner kvekket av!

men nå kommer ALLTID de eldre til å fnyse og se stygt på oss yngre.. uansett om de er i en kirke eller på ei gate!

kommer sikkert til å bli slik selv vi og.. hehe!

 

men det jeg vil fram til, som er litt mer om tema, vi lærer de unge som kommer til oss at, selv om du blir kristen, så er ikke livet som du kjenner det over! er du en jackass wannabe.. så kan du fortsette å gjøre slike ting selv etter at du har gud innenfor huden.. eneste er, du kan prøve å bruke det du gjør til å få flere til å se mot kristendommen (står at man på sitt vis skal forkynne for andre, og få flere til å bli troende)

min måte er å svare etter beste evne når noen spør.. og vise at jeg selv er kristen med en relativt stor og framtredende tattis (2 faktisk, en til kommer..hehe):eddie

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror at veldig mange hadde hatt det bedre med seg selv hvis det hadde brukt mindre tid på å spekulere på hva som er der ute, om det er noe der ute som er større enn oss, og heller brukt tiden til å spekulere på det dem faktisk ser rundt seg..

 

Så utrolig mye stygt følger religion, fordommer, hat, misunnelse osv. Så selv om man har et håp om at det er noe større, så bruk heller tiden enn har på jorden til tro på seg selv, fremfor ting en kanskje ikke vet for sikkert.

Jeg har såpass stor respekt for andres meninger og tro at jeg skal ikke påstå at verken det ene eller det andre er rett..

 

Vil nok påstå at jeg er Agnostiker hvis jeg skal gi det et navn.

Jeg fornekter ingen ting som en Ateist gjør, men jeg sier heller at jeg tror på det jeg kan se, høre, lukte, smake og ta på..

- VW Touran Mk1 TDI

- VW Golf Mk3 Variant 8v

- VW Golf Mk2 8v

 

Fiend Engineering

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Bilforumet.no bruker cookies. Det brukes cookies til å måle trafikk, for å optimalisere siden, og for å kunne holde deg innlogget. Ved videre bruk av siden aksepterer du vår bruk av cookies. Sjekk ut vår Privacy Personvernvilkår