Gå til innhold

Øvelseskjøring med prøveskilter

Ranger emnet


Joastarlet

Anbefalte innlegg

Ja jeg vet at det har vert tråder om det før, men jeg har aldri fårr noe konkret svar på det som har noe grunnlag!

 

Så derfor har jeg plukket ut noe av det jeg fant, og ingen ting av det sier noe om åssen kjenne merke som skal bli brukt!

Øvingskjøring i klasse B (bil)

 

Øvingskjøring må ikkje vere til fare eller unødig ulempe for annan trafikk!

 

Det er viktig å øvingskjøre mykje før du tek "lappen".

 

Statistikken viser at høg ulykkesrisiko i stor grad heng saman med lite kjøreerfaring. For å redusere ulykkesrisikoen er det derfor viktig å kjøre mykje før førarprøva. Du får meir att for opplæringa på trafikkskulen om du på same tid øver privat. I tillegg får du mykje nyttig erfaring.

 

Berre den som har gjennomført trinn 1 - trafikalt grunnkurs har lov å øvingskjøre. Dette kurset skal gje grunnleggjande forståing for trafikk og vere utgangspunkt for vidare opplæring. Aldersgrensa for å ta kurset er 15 år. Tek du kurset i den offentlege skulen, kan du ta det i 10. klasse, sjølv om du ikkje har fylt 15 år.

 

Har du alt førerett i ei anna klasse, kan du øvingskjøre i klasse B utan å ta trafikalt grunnkurs. NB! Har du førerett i klasse M 146, S og T må du likevel ta mørkekjøring og førstehjelp før du kan gå opp til førarprøve! (Førerett i klasse M 145 gjev ikkje rett til øvingskjøring utan at du har trafikalt grunnkurs!)

 

Du som skal øvingskjøre i klasse B må vere 16 år. Du har ikkje lov å øvingskjøre dersom politiet har gjeve deg sperrefrist for førarkort.

 

Når du øvingskjører må du alltid ha med deg bevis for fullført trinn 1 - trafikalt grunnkurs og legitimasjon med bilete, eventuelt førarkort eller mopedførarbevis. (Førerett i klasse M 145 gjev ikkje rett til å øvingskjøre utan at du har trafikalt grunnkurs.)

 

Den som er med deg må vere fylt 25 år og ha hatt førerett for bil utan avbrot minst dei siste 5 åra. Det er den som er med deg, som er ansvarleg for kjøringa, men du som øvingskjører har også ansvar. NB! Den som er med deg og øvingskjører privat, kan ikkje ta betaling, det er det berre trafikklæraren som kan gjera.

 

Bilen må være merka bak med ein godt synleg raud L på kvit bakgrunn når du øvingskjører. Du finn slik L som du kan laste ned til venstre på sida. Bilen må ha ekstra spegel som gjev den som er med deg, tilstrekkeleg utsikt bakover.

 

Øvingsområdet må veljast etter kor langt du er komen i opplæringa! Unngå øving i tett trafikk og høg fart før du er god nok til å følgje trafikkrytmen. Du har ikkje lov til å øvingskjøre i utlandet.

 

På avsperra område eller øvingsbane er det lov å øvingskjøre når den som er med deg har visuell kontakt og kan instruere deg.

 

NB! Opplæring mot vederlag

Det blir rekna som opplæring mot vederlag når den som sit ved sida av får betaling for opplæringa, same kven det er som betaler. Det er viktig å merke seg dette, ettersom det blir stilt meir omfattande krav til kjøretøy, lærar osv når opplæringa skjer mot vederlag.

 

Rettleiing om opplæring, øvingskjøring og mengdetrening

 

Statens vegvesen har gjeve ut ei rettleiing om opplæring, øvingskjøring og mengdetrening til deg som skal ta førarkort i klasse B. Du kan laste ned brosjyren her (pdf).

 

§ 36. Forbud mot bruk av kjøretøy, inndragning av kjennemerke og vognkort.

 

1. Politiet eller regionvegkontoret kan forby bruken av en motorvogn og tilhenger til motorvogn for så lang tid som nødvendig, dersom

a) kjøretøyet ikke blir omregistrert når det er bestemt i medhold av § 15,

b) når kjøretøyet ikke blir framstilt til kontroll etter § 19 eller pålegg om utbedring av mangel ikke er etterkommet innen fastsatt tid,

c) kjøretøyet ikke er i forsvarlig stand eller kjøretøyets last ikke er forsvarlig sikret,

d) kjøretøyets hjul ikke er sikret tilstrekkelig veggrep ved bruk av pigger, kjettinger eller lignende, når føreforholdet gjør det nødvendig,

e) pålegg gitt i medhold av § 36 a fjerde ledd ikke er etterkommet,

f) regler gitt i medhold av § 7 tredje ledd blir vesentlig overtrådt eller pålegg gitt i medhold av disse ikke blir etterkommet.

g) kjøretøyet er endret i strid med § 13 femte ledd.

 

§ 26. Øvingskjøring.

 

Øvingskjøring må ikke være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk. Politiet kan av hensyn til trafikkforholdene forby eller begrense øvingskjøring på bestemte steder og til bestemte tider.

 

Øvingskjøring med motorvogn må ikke finne sted tidligere enn 2 år før det tidspunkt da eleven etter sin alder kan få førerett for vedkommende motorvogngruppe. Departementet kan fastsette strengere alderskrav for øvingskjøring for visse motorvogngrupper. Er øvingskjøringen ledd i føreropplæring mot vederlag, kan den bare finne sted når det brukes godkjent lærevogn og eleven ledsages i vognen av godkjent lærer. I andre tilfelle må eleven ledsages i motorvognen av person som har fylt 25 år og har gyldig førerett for vedkommende motorvogngruppe og har hatt slik førerett uavbrutt i minst 5 år. Departementet kan ved forskrift fravike kravet om godkjent lærer og godkjent lærevogn, jf. tredje punktum, og fastsette tilleggskrav for øvingskjøring med visse motorvogner.

 

Obligatorisk opplæring i glattkjøring kan bare gjennomføres på øvingsbaner som er særskilt godkjent av Vegdirektoratet.

 

Departementet kan gi forskrifter om øvingskjøring og kan på vilkår tillate øvingskjøring med visse motorvogner eller på visse områder uten at lærer eller ledsager følger med i kjøretøyet.

 

Ved øvingskjøring anses lærer eller ledsager som fører av motorvognen. Det som er bestemt i eller i medhold av kap. II og §§ 21, 22 og 22 a), gjelder likevel også for eleven.

 

Endret ved lover 10 april 1981 nr. 8, 12 juni 1987 nr. 64, 28 april 1994 nr. 9 (i kraft 1 okt 1994), 19 des 2003 nr. 133 (i kraft 1 jan 2004 iflg. res. 19 des 2003 nr. 1764), 18 juni 2004 nr. 40.

 

§ 27. Trafikklærere og trafikkskoler.

 

Personer som skal ha offentlig godkjenning som trafikklærere, må være fylt 21 år. De må være edruelige og godtgjøre med politiattest at de har slik vandel at de finnes skikket som trafikklærere. De må ha gyldig førerkort for motorvogn av den gruppe som det skal gis undervisning i, samt ha bestått en trafikklærerprøve. Departementet kan fastsette tilleggskrav for visse motorvogngrupper.

 

Departementet kan gi forskrifter om godkjenning av trafikklærere, om etablering og drift av trafikkskoler og om gebyr.

 

Departementet kan gi bestemmelser om hvordan opplæring for å oppnå kompetansebevis eller bevis for å ha gjennomgått annen obligatorisk trafikkopplæring skal etableres og drives. Kursarrangør kan gis myndighet til å utstede kompetansebevis eller liknende som gir rett til å føre særskilt type motorvogn eller motorvogn som nyttes til særlige formål.

 

Endret ved lover 10 april 1981 nr. 8, 12 juni 1987 nr. 64, 19 des 2003 nr. 133 (i kraft 1 jan 2004 iflg. res. 19 des 2003 nr. 1764), 18 juni 2004 nr. 40.

 

§ 28. Trafikkopplæring.

 

Departementet kan gi nærmere bestemmelser om teoretisk og praktisk opplæring mot vederlag av personer som vil erverve førerett, kompetansebevis eller bevis for å ha gjennomgått annen bestemt trafikkopplæring. Det kan herunder fastsettes læreplan for undervisningen. Departementet kan bestemme at lærevogn og opplæringsmateriell ellers skal godkjennes av vedkommende myndighet.

 

Departementet kan gi nærmere regler om godkjenning av pris for bruk av øvingsbaner til obligatorisk opplæring for fører av tunge kjøretøy.

 

Endret ved lover 12 juni 1987 nr. 64, 17 des 1999 nr. 98, 19 des 2003 nr. 133 (i kraft 1 jan 2004 iflg. res. 19 des 2003 nr. 1764), 18 juni 2004 nr. 40.

 

Håper noen andre finner noe intresant, jeg klarer ikke og finne noen regler verken for eller imot øvelseskjøring med prøveskilt!

 

Joachim

http://www.turbo-kid.com

'94 Mazda RX-7 FD R-2 LHD USDM

'93 Mazda RX-7 FD RHD N/A JDM

'93 Mazda RX-7 FD LHD Touring USDM-Solgt-

'82 Toyota StarletR.I.P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 34
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Ganske sikkert ulovlig. Prøveskilter er til for å flytte eller teste bilen, og det skal kun være én person i bilen, med mindre det er spesielt behov for flere personer. At du har behov for en ledsager når du kjører, er nok dessverre ikke i den kategagorien "behov" reglene for prøveskilt sikter til.

 

Dette er teoretisk - i praksis er det ikke sikkert politi bryr seg så voldsomt om at du øvelseskjørte, så lenge du har en annen god grunn til hvorvor ledsageren er der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ganske sikkert ulovlig. Prøveskilter er til for å flytte eller teste bilen, og det skal kun være én person i bilen, med mindre det er spesielt behov for flere personer. At du har behov for en ledsager når du kjører, er nok dessverre ikke i den kategagorien "behov" reglene for prøveskilt sikter til.

 

Dette er teoretisk - i praksis er det ikke sikkert politi bryr seg så voldsomt om at du øvelseskjørte, så lenge du har en annen god grunn til hvorvor ledsageren er der.

 

Hvis testingen er med din bil, men du ikke er gammel nok til å ha lappen så må det gå fint.. Det med en person i bilen tror jeg ikke det er mange som følger, en må jo teste hvordan bilen oppfører seg med full last:bok:

http://www.turbo-kid.com

'94 Mazda RX-7 FD R-2 LHD USDM

'93 Mazda RX-7 FD RHD N/A JDM

'93 Mazda RX-7 FD LHD Touring USDM-Solgt-

'82 Toyota StarletR.I.P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessert i å vite det samme(er snart i samme situasjon selv..), men det som lønner seg er vell å ringe til BT og spørre? Var iallefall det vi måtte etter ørten villedende råd og tips ang. øvelseskjøring i sverige så ringte vi tilslutt Biltilsynet i sverige å fikk det oppklart...

 

Og som Joachim sier, hvis du MÅ teste bilen, så kan man jo nesten kverulere med politiet at ingen av foresatte har kompetansen til å teste det som du skal teste ut...?:lol:

 

Eller er det noen her som kan svare med erfaring? :D

928

FL-612

7/CBR1100XX

Serie 3

City 2+2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nabodama øvelseskjørte i sin bil,på prøveskilt,og da fikk hun dette når de ble stoppet:

 

Bot for kjøring uten lappen. (Ble ikke definert som øvelseskjøring uten vanlige skilter).

 

Bot for (øvelses)kjøring i uregistrert kjøretøy. (Ble ikke definert som øvelseskjøring uten vanlige skilter. ...jeg har lest papirene)

 

Bot for å ha med seg flere personer under prøvekjøring enn tillatt, da "personen som var med i bilen ikke hadde noen innvirkning på prøvekjøringens art".

 

Ble 10 lapper det gitt...

Fast and cheap = not reliable

Cheap and reliable = not fast

Fast and reliable = not cheap

 

Suzuki GSX-R1100'86, nå GSX-R1342 Turbo/IC/EFI. 326 hk/184 Kg = 1.77 hk/kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nabodama øvelseskjørte i sin bil,på prøveskilt,og da fikk hun dette når de ble stoppet:

 

Bot for kjøring uten lappen. (Ble ikke definert som øvelseskjøring uten vanlige skilter).

 

Bot for (øvelses)kjøring i uregistrert kjøretøy. (Ble ikke definert som øvelseskjøring uten vanlige skilter. ...jeg har lest papirene)

 

Bot for å ha med seg flere personer under prøvekjøring enn tillatt, da "personen som var med i bilen ikke hadde noen innvirkning på prøvekjøringens art".

 

Ble 10 lapper det gitt...

Er det ikke lov å ha med seg folk i bilen når man øvelseskjører???

-BMW e46 2003mod 1,8 16v

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei. dette vet jeg om.

Har snakket med biltilsynet.

Det er ikke lov, det er fordi forsikringen gjelder ikke øvelseskjøring eller noe.

 

Var nettopp i tr.heim og kjøpte meg en golf. øvelseskjøre på prøveskilt hele veien hjem (50mil). Men hadde ikke L på da. for da ville dem sannsynligvis stoppa å ett hælvette ha brøte ut. hehe

Mercedes E300TDT S210 Avantgarde (bruksbil)

Bmw 325i 87, Rallycross National

Nissan 200sx s13, Rallycross prosjekt

Bmw 320i 87, turbo banebil prosjekt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei. dette vet jeg om.

Har snakket med biltilsynet.

Det er ikke lov, det er fordi forsikringen gjelder ikke øvelseskjøring eller noe.

 

Var nettopp i tr.heim og kjøpte meg en golf. øvelseskjøre på prøveskilt hele veien hjem (50mil). Men hadde ikke L på da. for da ville dem sannsynligvis stoppa å ett hælvette ha brøte ut. hehe

 

har øvelses kjørt med den en rx-7n på prøveskilt, men da ble vi ikke stoppet..

Er nemmelig litt redd for å kjøre uten L da det er stor sjanse for å bli stoppet i denne bilen jeg tenker på...:ex_machin

http://www.turbo-kid.com

'94 Mazda RX-7 FD R-2 LHD USDM

'93 Mazda RX-7 FD RHD N/A JDM

'93 Mazda RX-7 FD LHD Touring USDM-Solgt-

'82 Toyota StarletR.I.P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ikke lov å ha med seg folk i bilen når man øvelseskjører???
Jo,men ikke når man er på prøveskilt. Og det var nok det de kicket på i denne spesifikke saken.

Fast and cheap = not reliable

Cheap and reliable = not fast

Fast and reliable = not cheap

 

Suzuki GSX-R1100'86, nå GSX-R1342 Turbo/IC/EFI. 326 hk/184 Kg = 1.77 hk/kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg valgte å øvelseskjøre uten L en gang når jeg øvelseskjørte med prøveskilt. Tror du garantert blir stoppet med prøveskilt og L og får en fin bot.

03 Bmw E46 320 cab[Apr09-] 93 Bmw E36 318I[jul10-]

X:92 Bmw E36 318is sedan[juni07-sept09] X:93 Bmw E36 325 Cab[mar07-aug07]

X 04 VW Golf V FSI Sportline[nov06-apr07] X 85 VW Jetta 1,6L[des09-Aug10]

X:92 Mazda Mx-3[okt04-aug06]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det står sikkert noe om det på den lappen du får med når du kjøper prøveskilt om hva som er lov og ikke lov mener jeg å huske men ikke skyt meg om jeg tar feil. hehe

-01 V40 1,8i -Bruksbilen-

-86 245 -Prosjektbilen-

-80 244 2,2 TIC -Evighetsprosjektet-

 

Har hatt mange andre bilmerker men ender alltid opp med Volvo....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Bilforumet.no bruker cookies. Det brukes cookies til å måle trafikk, for å optimalisere siden, og for å kunne holde deg innlogget. Ved videre bruk av siden aksepterer du vår bruk av cookies. Sjekk ut vår Privacy Personvernvilkår