Gå til innhold

Jahny

Bruker
  • Innholdsteller

    779
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av Jahny

  1.  

    Hei.

     

    Jeg er en jente som skal kjøpe ny bil, min første bil noen gang.

     

    Problemet er: Jeg kan ingenting om biler og er redd for å bli lurt.

     

    Jeg har fått et pristilbud på 360.000 for følgende bil. Kan noen si meg om dette er et godt kjøp?

    --

     

    Scoda Octavia stasjonsvogn,

    2016-modell, 0km

    180hk, 1,8 TSI STYLE-utstyrsnivå

    Metallic lakk

    18'' felger sommerdekk, 17'' nokian vinterdekk

    Reservehjul

    Amundsen navigasjon+Dab-radio

    RABATT PÅ BIL: 16.000

    360.000kr for en flett ny og romslig stasjonsvogn, er da en meget grei deal. "Style" er vel ikke den mest velutstyrte, men: "jo mindre utstyr, jo mindre feil" - bruker man å si. :-)

     

    Liker du bilen og den passer deg, så go for it - sier nå jeg! :-)

     

    PS! Jeg ville også ha valgt en bensinmotor. Diesel begynner å bli "uglesett". :)

  2. VW 507.00 er vel en longlife olje. Mener du fint kan bruke 505.00 eller 505.01 på din motor (står i brukermanualen). Og bytt minst en gang i året, uansett. Du bør også ta en motorflush, dvs kjør igjennom en oljerens - siden den har gått på longlife-serviceintervaller.

     

    Jeg kjøpte 5l avgiftsfri diesel og 4,55l rengjøringsolje på biltema. Tappet ut olja, fylte oppi en 2,5l diesel og lot den renne rett igjennom. Så skrudde jeg i bunnpluggen, fylte oppi 4,55l rengjøringsolja (min motor skal 5,5l olje, så toppet opp med vanlig olje) og lot motorn gå på tomgang i ca 15min. Tappet ut den olja (som så ut som den var gått 15.000km, og ikke i 15min. Så jeg fylte oppi 2l til med diesel, og lot den renne ut. Ikke sikkert du behøver det...). Bytt oljefilter, skru igjen bunnpluggen og fyll opp med ønsket olje.

    Jeg ser etter en API SL/CF merket helsyntetisk olje, og 5W30 olje. (Har hørt at det er tynne oljekanaler, i denne motorn (2,5TDi V6) og nyere - slik at de krever tynnere olje, for å smøre skikkelig.) Den har nok zink og fosfor, til å beskytte motordeler godt nok. Det er nå det jeg har lest meg til, om motoroljer i det siste. :-)

  3. Jeg har selv eid en Touran og det er en kjempe bil, men for 40-45'000,- tror jeg at jeg ville styrt unna Touran.

    For det første så blir de de første årsmodellene hvor barnefeil er tilstedet, du vil mest sannsynlig komme over en mandagsbil som ikke er tatt så fryktelig godt vare på og den vil ha gått rimelig langt, og DSG kassene hadde også litt problemer i en periode. Husker ikke når de fikk bukt med problemet men det var vel 2006 eller 2007.

    Touran hadde vel ingen barnesykdommer, og er vel den VW med minst feil på. Jeg hadde en 2003mod med 1,9tdi og manuell, var gått 324.000km da jeg solgte den i fjor. Den går enda.

    Slitedeler og litt rep må man regne med. Ingenting varer evig. Seff kan man komme over en mandagsbil, men de er kanskje eldre biler med lav km. Jeg bruker å si: en bil med høy km, er en bil som virker! :)

  4. Takk for svar igjen :-)

    Var det jeg tenkte, at det kanskje var mer knot med små motorrom før, enn nå :-)

    Mens vi er inne på "styr-unna" biler. Har du noe kjennskap til Renault Espace, Peugeot 807 eller Citroën C8 kontra Touran o.l? :-)

    Jeg har ingen erfaring med disse bilene nei. Peugot 807 og Citroën C8, er i bunn samme bil. Holder en knapp på en av disse to, om jeg skulle velge.

    Sitter selv og vurderer en ny Citroën Grand C4 Picasso som neste taxibil, i 2016. Vågalt, vil mange si. :)

     

    Uansett bruktbil, se etter en som faktisk er godt holdt, og ikke bare skrytes om. Sjekk service- og evt skadehistorikk, se under bilen, inni baki under tepper og slikt, prøvekjør, etc etc.

    Evt prut som fy, og ta evt de kostnadene som kommer med et smil. :-)

  5. VW Sharan er det mange som mener at man skal holde seg unna. Ingen erfaringer selv med Sharan, men vurderte en i fjor vår - da den har enorm plass, og er spesielt designet for småbarnsfamilier. Vi endte opp med en annen "styr unna"-bil, nemlig en 2001mod Audi Allroad 2.5TDI. Sharan får vente litt til, fant vi ut. Kom over denne Allroadn, relativt rimelig.

     

    Har en 7-seters Prius (+Seven), som taxibil. God plass og smarte seteløsninger (er jo en flerbruksbil). Rimelig å forsikre og rimelig i drift, enn Touran jeg hadde som forrige taxibil. Er dog mer vegstøy, kupéviftestøy å slikt på Toyotaen enn VW da men. Kanskje litt mindre "feil" ellers... kanskje.

  6. På nyere biler, er det uansett ganske godt pakka nedi motorrommet. Stasjonsvogner får også mindre og mindre motorrom, for mindre motorer og mer plass i kupéen og bagasjerom.

    Samtidig er det enkelte bilfabrikanter som lager, visse ting, for enklere adgang/ankomst til å skru. F.eks oljefilter på en VW Touran, er veldig enkelt å komme til for å bytte sjøl (om man ønsker å gjøre slike ting sjøl).

    Ikke noe dyrer med service på en Touran kontra en Passat. :-) Nå har jeg riktignok ikke hatt Passat selv, men har hatt 2 stk Touran.

  7. Få dette byttet (og helst hos et verksted som gir 2år garanti på jobb og deler, siden dette er dyre deler og jobb - også mtp konsekvenser om det sku gå gæli )! Ingen garanti for at en annen bruktbil er billigere i drift.

     

    Min 2003mod Touran var gått 324.000km, da jeg solgte den i fjor vår. Hadde ikke solgt den, om ikke en kompis tynte meg å selge den til han. :-P

    Touran er gode biler, og de med minst problemer i VW-konsernet. Webastoen og svinghjul, er vel de vanligste vw feil. Etter en rundt 250.000km, så kan det hende at man må bytte pumpedyse og ledningsnettet (1.9tdi). Ca 10.000kr hos Møller. Byttet den på 283.000km på min...

  8. Hei, takk for raskt svar!

     

    Jeg fant den siden der ja, der jeg leste at de bl.a byttet pakningstype på slutten av 80-tallet. Jeg har vel C4 karosseriet som er type firkantet, før A6 looken kom. Rega i august 90 men går som en 91 mod tror jeg.

     

    Er ebay det enkleste å bestille fra? Lurer på hva forhandleren skal ha for en originaldel, hvis den finnes.

     

    Jeg skal teste ut dette, men ganske sikker på at det er sånn det føles. Har ikke testet akkurat det å stoppe også bremse i etterkant.

     

    Har hørt av noen at den kan være svinaktig dyr fra Albjerk / Møller :(

     

    Likte den siste siden godt :)

    Hei, takk for raskt svar!

     

    Jeg fant den siden der ja, der jeg leste at de bl.a byttet pakningstype på slutten av 80-tallet. Jeg har vel C4 karosseriet som er type firkantet, før A6 looken kom. Rega i august 90 men går som en 91 mod tror jeg.

     

    Er ebay det enkleste å bestille fra? Lurer på hva forhandleren skal ha for en originaldel, hvis den finnes.

     

    Jeg skal teste ut dette, men ganske sikker på at det er sånn det føles. Har ikke testet akkurat det å stoppe også bremse i etterkant.

     

    Har hørt av noen at den kan være svinaktig dyr fra Albjerk / Møller :(

     

    Likte den siste siden godt :)

    Du må nesten bare ringe å høre med Møller, om tilgjengelighet og evt pris. Mest sannsynlig, er den utgått.

     

    Syns ebay er veldig greit å handle ifra. Men bruk paypal som betalingsmiddel. Får du feil/defekt e.l. vare, så klager man og får pengene tilbake. Litt mye "pjæsk" å sette opp alt klart til bruk, men er tryggere.

    Min var handlet på ebay, riktignok av han jeg kjøpte bilen av.

  9. Hvis bremsebomben ser lik ut, men det er forskjellige bokstav i enden av delenummeret, har dette noe å si? 

     

    For eksempel:

     

    443612061H og 443612061B[/size]

    Jeg måtte sjekke litt nærmere, og det kan se ut som "B" er for C3-bilene kun. Jeg får ikke sjekket dette på delekatalogen, for øyeblikket - men kan sjekke dette senere.

  10. "Bomba" er samme på alle Audi C3 (typ44 - Audi 100, 200 og V8) bilene , fra 1988(fra faceliften)-1991 og C4 bilene 1991-1997. Delenr.: 443612061H

     

    På min Audi 200 20v var den gåen, men eneste jeg merket var at et rødt bremsevarsel kom frem på displayet i dash'en, når jeg pumpebremset fort noen ganger. Fulgte med ny, når jeg kjøpte bilen i 2004. Fikk Møller til å byttet den, 4 år etter jeg kjøpte bilen. Aldri vært noe bremsetull i ettertid. smile.gif

     

    "Bomba" gjør at du har full bremsekraft, når evt motoren dør ut under kjøring. Spesielt nyttig på motorveier med høy fart.

    For å teste funksjonen på "bomba", kjør bilen varme (5-10min-ish kjøring), stopp på ei busslomme e.l., slå av tenningen og pumpebrems! Fungerer "bomba", så skal du kunne pumpe en 30-40 trykk på bremsen, før den begynner å bli hard. smile.gif Hvis det blir langt færre pump, så er den gåen/tom for gass.

     

    Litt lesestoff her... scroll litt nedover sia, så ser du bomba:

    http://www.sjmautotechnik.com/trouble_shooting/brake.html

     

    http://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=audi+c4+bremsen&_from=R40|R40|R40|R40|R40&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.X443612061H.TRS0&_nkw=443612061H&_sacat=0

     

    Mer lesestoff: https://sites.google.com/site/audicqturbo/audibomb

  11. Jeg har ett dekk på venstre bak som er utslitt og ikke kan brukes lenger. Det er vinterdekk som står på bilen nå. Nå er det jo tid for å legge om snart også. Kan jeg ta ett av sommerdekkene og legge på venstre bak uten å komme i trøbbel?

     

    Jeg bor i Trøndelag og det har vært en mild vinter her

     

    Sommerdekk er 195/50-16 og vinterdekk er 195/65-15.

    Trodde dette var elementær lære i kjøreopplæringen! :p

     

    Forskjellen på sommerdekket ditt er hele -5,21% (minius 10,1cm), i rulleomkrets, i forhold til vinterdekkene dine. Dette vil påvirke vei-stabiliteten på kjøretøyet, negativt! Har du i tillegg en 4-trekker-bil, så kan dette være meget skadelig for drivverket også.

     

    Kjøp 2 (eller 4 om du har en 4-trekker) nye vinterdekk og sett på. Evt legg om til sommerhjulan. Men da må du ha selvdisiplin til å la bilen stå, om det blir glatt på veiene! smile.gif

  12. Hei Jahny,

    For sikkerhetsskyld har jeg også en til Audi, helt lik din. Den har nå rundet 330000 km. Oljeskift PR 12.000 km på motor og 60.000 km på automatkassa på begge bilene. Er nok overkill men tror det kan være medvirkende årsak til at ting fortsatt fungerer. ☺

    Hehe, det er nok IKKE noe overkill!! Jeg mener, etter alt man har lest/hørt og erfart selv, at du gjør rett i å bytte så ofte!

    I autodata anbefaler dem 60.000km på automatkassa, riktignok står dette om Multitronic kassa - men tror ikke det er feil å ha det på Tiptronic'en også. 1-winking.gif

     

    Det er ren og skjær galskap, denne longlife intervallene på 30.000km! På den forrige drosja mi (en 11' VW Touran 1.6TDi), så ble EGR tett etter "kun" 170.000km!! Spøtta ut feilkode, strupa effekten og ba meg å kjøre på verksted! Ikke sånnt en drosjebil skal fortelle meg. :p

    Konkluderte jaffal: nada, nix og ingen longlife intervaller på den her karn mer! smile.gif

     

    Hva slags olje bruker du på motoren?

  13. Når ting oppstår så kort etter en mekanisk inngrep, er det naturlig å tenke at det er oppstått noe i forbindelse med inngrepet.

    Ergo, man går tilbake å ser på det man har nettopp har gjort! 1-winking.gif

     

    Jeg har en 01 Allroad med 2,5TDi (AKE), nå gått 275.000km.

    Hvordan kjører du med oljeskiftintervaller på motor og gir (hvis du har automat da..)? Bare av sånn ren nysgjerrighet... :)

  14. Takk for svar. Hva er det som pleier å gå på de ? Hvordan er skiftintervall for reg reim på de ?

    BDV motoren (som denne bilen du linket til har) har 5år/180.000km på reg.reim og strammehjulet.

    Multitronic kassa har olje/filter bytteintervall på 60.000km. Finner ikke intervaller på tiptronic kassene. Ser ikke om det er multi- eller tiptronicen dette her, men ville byttet tiptronic olja like ofte. Da det har vist seg at havarier på Tiptronic kassene, skyldes mangel på oljeskiftintervaller.

     

    Bilen har gått 374.000km... alt kan gå, men avhengig av tidligere vedlikehold når. :)

     

    Min 01 Allroad 2,5TDi ligger på underkant kr1,50/km i servicer (oljeskift-servicer + div rep.kost jeg har gjort hittil siden kjøp Mai-14). Jeg har kjørt 17.413km, nå på 10mnd og 19dgr - og 25.786,- i servicer og reperasjoner sålangt. Var ett par ting å ta tak i, når jeg kjøpte bilen. Enda er det ett par ting til, jeg har lyst å gjøre - bl.a. å bytte tiptronic olje og filter (6.000,- på Sulland).

    I drivstofforbruk, ligger jeg på 1,223kr/km med et snittforbruk på 0,93l/mila. 2,4litern vil nok være noe dyrere, men vel verdt det. :)

     

    Håper dette har gitt deg noe nyttig. Og lykke til med bilkjøp! :)

  15. Generelt når man kjøper en bruktbil, er det viktig å sjekke historikken - både service og evt. skadehistorikk.

    Dernest å sjekke hvordan bilen ser ut, utvendig og innvendig. Er den godt holdt, forsiktig brukt eller er det bare "sarv" og masse ødelagte greier.

    Hvordan er den og kjøre, tight og fin uten ulyder og knirk? Drar motoren jevnt? Girer en evt. automatkasse mykt og fint, ikke rykkete og ikke "slår den i gir"?

    Er det "uorginale" felger/hjul? I så fall, er de innenfor lovens bestemmelser?

    Langkjørt eller bykjørt?

    Osv osv.

     

    Jeg personlig ville gjerne valgt 2.4l V6'ern foran både 1.9TDi'en og 1.8T'en. Du får den fine V6'er lyden, og en motor bedre egnet på en stor bil som A6'en.

    På automat biten, så sjekk om automatkassa har fått jevnlig bytte av olje og filter. Audi påsto i sin tid at dette ikke skulle være nødvendig, dermed resulert i en masse havarier.

    Rykker og nøkker kassa girene i gir, så er dette tegn på at olje og filter ikke er byttet så ofte som det burde. Ofte hjelper det med å få dette byttet på kassa. Man kan få anbefalt å "flushe" kassa, men jeg leser at dette IKKE anbefales likevel. Det blir ofte igjen en del flush-middel (om det ikke gjøres skikkelig) i kassa, og resulterer i hvarier det også.

     

    Jeg endte med å kjøpe en 2001 mod Allroad 2,5TDi, Mai i fjor. Har nå kjørt over 17.000km med den, siden kjøp. Karroseriet var i super stand, uten bulker og riper - av betydning (tross alt gått 277.000km nå). Karroseriet er som regel det dyreste og ordne, om det er rustet, bulkete og fælt. Og det jeg sjøl kan gjøre minst med selv.

    Så, noe mekaniske lekkasjer var det, men ble reparert hos Møller/Sulland for under 7000,-. Ellers var allerede kammer og luftbelgene byttet på denne, som er de verste og de vanligste feiler på denne bil og motor.

    "Alle" (tilogmed megselv) har bedt folk om å styre unna denne motoren (2,5TDi V6'ern). SPESIELT om den har gått på longlife service intervaller.

     

    Jada, Audi er ingen Toyota, både på godt og ondt. Jeg har begge deler (en 2013 Prius + Seven), og det er ingen tvil at min 2001mod Audi Allroad er en mye bedre bil. Ja, dyrere å drifte, men bedre å kjøre. Er man en bilentusiast, så er det en hobby. Og hobby = pengesluk! :)

  16. A4 er jo litt større bil, enn en A3.

    A3 med quattro, har et Haldex 4wd system, mens A4 (og A6) med quattro har Audi sin velkjente TorSen 4wd system.

     

    1,8T motorene er fine motorer, men vær obs på om de er chip'et! Jeg ville valgt en som er helt orginal, uten trimchip og åpen luftfilter.

     

    1,9Tdi er også fine motorer, bunnsolide. Men her også bør man holde seg unna chip'ing og det der.

    Problemer med at folk gjør dette, er at de ofte ikke gjør det som bør gjøres ved trimming - nemlig at service intervaller taes oftere. Dette gjelder diesel som bensin. Bensin er kanskje mer var, for chip'ing. Da bør man kunne bruke 98 eller 99 oktan bensin, en grad kaldere tennplugger, etc..

     

    Oppsummert: sjekk serviceintervaller (bør være en komplett servicehefte med bilen, og en ekstra pluss om servicer er utført på et merkeverksted - etter min mening) og ellers det Dynsty sier. :-)

  17. Kan det komme kondens i atf olja i automatkassa også?

    Kor ofte anbefaler dere å kjøre ein lengre tur for å få driftstemperatur på motoren? Det blir litt småkjøring utan å få driftstemperatur på motoren.

    Eg vil ta eit ekstra oljeskift til våren når temperauren ut er litt mildare. Og med tanke på at majonesen går i oljefiltaret.

    Hva slags olje fyller du i motorn? Ikke Shell sin håper jeg...

     

    Jo oftere lengre turer, jo bedre - og færre lange turer behøver du.

    Med så mye småkjøring, som du beskriver, ville jeg ha tatt en lengre tur annenhver uke - kanskje hver en tur hver uke tilogmed.

  18. Evt en litt eldre modell, så får du en med quattro (4wd)...
    http://www.finn.no/finn/car/used/object?finnkode=55348236&searchclickthrough=true

     

    Hvis du har mye langkjøring, er diesel bra. Har du derimot mye småkjøring, så er bensin et bedre valg.

    Diesel soter mer, derfor kokser/tetter igjen eksosanlegget, katalysator og partikkelfilter, ved småkjøring. Kjører man en lengre tur, par-tre ganger i måneden, så reduseres "risikoen" for igjen-koksing.

     

    Ellers, det Dynasty sier. :)

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Bilforumet.no bruker cookies. Det brukes cookies til å måle trafikk, for å optimalisere siden, og for å kunne holde deg innlogget. Ved videre bruk av siden aksepterer du vår bruk av cookies. Sjekk ut vår Privacy Personvernvilkår