Gå til innhold

240SE

Bruker
  • Innholdsteller

    15
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av 240SE

  1. Hei ! Ser du lurer på reglene for innførsel av deler mv. fra utlandet og til Norge. Reglene er ganske enkle og greie; du kan ta med deg som reisegods for inntil NOK 6.000.- per person varer som er kjøpt i utlandet forutsatt at du har vært utenfor Norge i minst 24 timer. Og dersom du kan kjøpe hos forhandler i utlandet kan du be om å få trukket fra MVA hos forhandleren (varekjøp for eksport). men som sagt; dette forutsetter at du kan hente varene. Jeg er usikker på om det samme gjelder om du kjøper hos Koed.dk og ber om å få varene sendt til din onkel i Sverige; dette må du sjekke opp med danske og svenske tollmyndigheter. Men det er ingenting i veien for å hente dleene/varene i Sverige og ta med til Norge som reisegods både toll- og avgiftsfritt for inntil NOK 6.000.-. Merk også at dersom verdien overstiger NOK 6.000.- må det betales MVA av hele kjøpesummen... Det er også greit å vite at f.eks. en motor som koster komplett tilsvarende NOK 10.000.- i utlandet kan demonteres turbo, intercooler, innsug osv. og at dette kan regnes som spearate komponenter forutsatt at disse delene også benyttes i andre modeller enn akkurat din ene.. Jeg har selv kjøpt motor i Sverige og hentet den så jeg sjekket reglene nøye. Det er dremed en del å spare på å hente deler selv; fradrag for svensk MVA var 25 %, og kursen var 0,83, så en motor til NOK 10.000.- i utlandet vil i så fall komme på NOK 6.650.-, altså ca 35 % spart. Sjekk også toll.no.
  2. - Som det er sagt over i tråden; dette har, så vidt jeg kan se, vært tema en del ganger på forumet... Kanskje et par ting som er greit å være klar over; det er ikke noen plikt til å søke BT om motorbytte e.l. for Volvoer så sant man holder seg innenfor godkjenningene fra Volvo Norge AS (eller rettere produsenten = Volvo Personvagnar AB i Sverige). Disse godkjente ombyggingene ligger på nettet og BT er/bør være klar over disse. Du kan derfor henvise til disse nettsidene når bilen skal vises, men det greieste er nok å ta med papirkopi som du legger fram (jo mer dokumentasjon jo bedre). - Og blir man stoppet kan man bare si at man allerede har time hos BT... Problemet her er bare at BT (i alle fall region Øst) holder på å innføre nytt kvalitetssystem (for å sikre at alle får en mest mulig lik behandling; bra !), men ulempen er at dette medfører lengre køer (i alle fall til å begynne med). Nytt system inebærer at en kontrollør utfører kontroll av kjøretøyet, mens en systemkontrollør kvalitetsikrer arbeidet (kontrollerer kontrolløren...). Dermed trengs mer ressurser og ansettelser tar tid... I mellomtiden kan man derfor kjøre med god samvittighet... (I Oslo får man ikke time før midt i juli/sommerferien og dersom du ber om time etter ferien har ikke disse timene blitt satt opp/planlagt ennå...) - Men det som er viktig å være klar over (mens man venter på time til godkjenning hos BT) er hvordan forsikringsselskapet ditt håndterer saken. Og her bør man være nøye med formalia; tendensen mot mer "amerikanske tilstander" med erstatningsbeløp osv. gjør at selskapet kan enten avkorte eller avslå forsikringsdekning/erstatning dersom du ikke har gitt riktige opplysninger... og som dere alle vet; siden man som bilfører har objektivt ansvar (altså ansvar uten skyld), kan du selv komme opp i stort ansvar og astronomiske erstatningskrav om ikke forsikringsselskapet er informert om hva du gjør med bilen og det skulle skje en ulykke (forutsatt at ulykken har sammenheng med ombyggingen). Så spill med åpne kort og vær sikker på du har forsikringsdekning med en gang motor byttes eller ombygging gjøres; dersom forsikringsselskapet krever en noe høyere premie er det en veldig lav pris å betale i forhold til alternativet...Dessuten sikrer du deg at bilen markedsverdi legges til grunn dersom noe skulle skje (blir du påkjørt og bilen skades/ødelegges, kan ditt forsikringsselskap vise til at bilens verdi er høyere pga. ombygging enn en standard bil). - Ekstrem risikosport å kjøre uten 100 % sikkerhet/trygghet for at forsikringsdekningene er i orden.. da vil jeg heller prøve strikkhopping (uten strikk...) :)
  3. http://www.volvocars.no/NR/rdonlyres/96F8CA78-D8E7-486B-A95F-53F60B0F3E2B/144038/NOR_MicrosoftWordSamletgodkjenteombyggingermedkode.pdf
  4. - Som sagt; lykke til ! Jeg har forsøkt å sende deg pm. Har du sett den ?
  5. Hei igjen ! - Bare et par ting til; du må selv kunne godtgjøre/bevise at du har vært utenfor Norge i minst 24 timer. Derfor er det lurt å ta vare på kvitteringer for bespisning, overnatting, drivstoffylling osv. som viser dato/tid. Dessuten vil kvittering for kjøp av deler også kunne være en del av "bevisene" dine. Om du reiser et stykke inn i Sverige for å handle vil det naturlig være en grense for hvor raskt du kan være tilbake i Norge... - Og grensen på 6K gjelder per person. - Dessuten må du passe på at valutakursen ikke skaper krøll dersom du er oppunder grensen på 6K; her kan du gå inn på toll.no og finne kursene som benyttees for omregning til NOK. Disse oppdateres ukentlig og vil gi deg eksakt grunnlag for beregning. VISA-kursen e.l. gir deg bare omregning i forhold til hva du selv må betale men denne kursen kan avvike fra TADs omregningskurser. Med renset motor mener jeg motor uten dynamo, starter, vannpumpe o.l. For forhandlere og deler kan du jo søke på bildelsbasen.se (finnes sikkert flere baser) og da kan du også søke på bilmodell, deler, årsmodell og km-stand (dvs. mil) mv. - Ingen grunn til å forsøke å være kreativ med juks, flere kvitteringer e.l.; tollbestemmelsene er blitt såpass liberale når du selv bringer med deg varer som reisegods... Dessuten kan du jo ta med deg noen/flere på tur og ha en fin tur i tillegg nå som vi (snart) har sommeren her... - Men ring og avtal med forhandleren/forhandlerne du kjøper deler av før du reiser over slik at delene kan reserveres for deg og avklar med det samme at du vil ha kjøpet/kjøpene MVA-fritt. - Lykke til med jakt på 240-deler !
  6. Det fungerer slik at du nok må hente varene/motoren selv hos selger/forhandler; da kan han slå inn/registrere varen som avgiftsfritt/MVA-fritt salg (for eksport); det kan han ikke dersom varen sendes internt i Sverige og dermed får du ikke MVA-fradrag. Dessuten må du være ute av Norge i minst 24 timer... Og ja, du kan ta med deg en kompis og ta med varer til 12K tilbake sammen, men pass da på at hver enkelt vare ikke overstiger 6K i verdi for da må det betales MVA på HELE kjøpesummen for denne varen. - Kan derfor ikke se at det derfor er behov for å trikse eller lage flere kvitteringer e.l. fra Sverige...hvilken bruktdel ifm. bil koster over SEK 9.000.- ? Husk at f.eks. turbo eller IC som også brukes på andre biler kan demonteres fra motor og således regnes som egen vare/enhet....men du får ikke demontere blokk, topp, bunn osv. da dette regnes som en enhet. Men jeg tror du kommer langt med SEK 9.000.- for en "renset" motor... - Dette har jeg sjekket nøye med TAD (Toll- og AvgiftsDirektoratet) før vi handlet i Sverige. Og for ordens skyld; regnestykket er slik at du må dividere prisen i SEK på 1,25 for å få pris i SEK ex. MVA og deretter multiplisere med kursen (som nå er ca. 0,83 om du handler med VISA e.l.).
  7. Renger med at det skal være 10000 - 15000.... Stemmer nok bra det...spørsmålet er om du kan bruke deler fra den du har (jeg kjenner ikke B230K motoren), men fikk selv kjøpt en B230 FK motor fra en 940 1998 med dokumentert 46137 km for 4.700 NOK... I tillegg kom eksosmanifold, 3" JT, Garret turbo, dyser, IC, fordeler (må flyttes fram), hjelpeaksel med 2 x "tenner" (oljepumpe og fordeler) samt styringsbokser. En del av dette kan kjøpes brukt til en rimelig penge. Men et par tips for de som vil handle i Sverige; a) husk at dersom du reiser over selv kan du ta med deg deler/motor osv. som reisegods avgiftsfritt tilbake til Norge for inntil NOK 6.000.- per person dersom du er ute av Norge i minst 24 timer og b) be om å få kjøpt ex MVA i Sverige (det får du når du kjøper for utførsel/eksport fra Sverige). Dermed blir prisen i NOK ganske hyggelig; først 25 % MVA-fradrag og deretter en valutakurs på ca. 0,83... så en vare til SEK 5.000.- inkl. MVA vil koste deg ca. NOK 3.300.-...og da slipper du å betale MVA inn i Norge... - Greit å vite vil jeg tro. - Lykke til !
  8. Hei igjen ! Det ser ut til at det er litt forvirring rundt form-kravene til godkjenning. Støykravene for en Volvo 240 1985 modell framgår av "Forskrift om krav til kjøretøy" nr. 2 1994, kap. 21, § 21-1 hvor det står at bilen ikke har lov til å støye mer ved montering av uoriginale komponenter enn originale. Dette gjelder da også avgassanlegg. Det er videre forbudt å sette lyddemping ut av funksjon ved kjøring. Det er også forbudt å endre eller fjerne støykapsling. Dersom det ved subjektiv vurdering (av BT) er tvil om bilen oppfyller støy-kravene kan dokumentasjon kreves. I forskriften står det nøye beskrevet hvilke støymetoder og måle-instrumenter som skal brukes. På samme måte gjelder avgasskrav. For en 1985 modell er kravet CO mellom 0,5 % og 3,5 % og også HC < 300 ppm. Men det virker jo som om dere har kontroll på dette og med så ny motor/lav km-stand går dette sikkert greit. BT sa også at de i utgangspunktet ikke måler verken støy eller avgass ved godkjenning av ny motor, men de kan kreve dokumentasjon dersom de er i tvil. Kanskje lurt å ha med effekt-måling og avgass-/støymålingspapirer når bilen skal vises ( i tilfelle de spør). Men dette vil de nok bare spørre om dersom de ser at motorrommet virker "rotete". - For øvrig er jeg litt forundret over at det kreves separat søknad for godkjenning; denne ligger på nettet og BT i Oslo bruker i alle fall dette (ikke krav om søknad). Det er derfor ikke nødvendig med egne papirer på dette, men prosessen går sikkert greiere om du har med dok. Som sagt; lykke til ! happyhappy
  9. Hei ! Bare et par kommentarer til dette temaet som jo nesten er gjenganger her på forumet. Jeg holder selv med på det samme som deg, og kan si litt om hvordan jeg har valgt å gjøre det. - Det er riktig som Colli skriver at maks. effekt på 240 er 220 HK DIN/28 kpm (= ca. 275 Nm) uten at det må gjøres endringer i chassis og med ventilerte skiver foran. Se også (http://www.volvocars.no/NR/rdonlyres/96F8CA78-D8E7-486B-A95F-53F60B0F3E2B/144038/NOR_MicrosoftWordSamletgodkjenteombyggingermedkode.pdf) punkt YV1 D1. Men før jeg hadde sendt inn søknad hadde jeg sjekket med BT der bilen skal godkjennes om hvilke krav de setter og om de i det hele tatt krever separat søknad. BT i Oslo har tilgang på nettet til papirene som det er referert til over men for sikkerhets skyld skal jeg ta med egne papirer stemplet av Volvo Norge AS (ringte og fikk tilsendt; helt kurant). Krever BT hos deg også bremsepapirer må du, som Colli skriver, også ta med disse til godkjenningen. Merk også at avgass-/støykrav i utgangpunktet ikke er en del av godkjenningen; denne ligger under PKK/EU-kontrollen. Men om bilen er originalutstyrt med katalysator må du ha kat på turbomotoren også. Og her gjelder ulike krav; dersom bilen er førstegangsregistrert i Norge før 01.01.1995 gjelder "Forskrift om krav til kjøretøy" og ikke "Kjøretøyforskriften". Den siste gjelder fra 01.01.1995 og har til dels betydelig strengere krav til bl.a. avgass/støy (EURO-normene). Omfattes bilen din av den første forskriften, kan du montere nesten hvilken som helst kat; har selv montert race-kat (har en 1993 240), fordi jeg snakket med teknisk avdeling på Volvo Norge AS og han sa at B 230 motorene brenner så rent (forutsatt at motoren er i bra "shape") at de oppfyller kravene før 01.01.1995 også uten kat..Har du ikke kat er jo alt ok. - Var også innom BT i Oslo for godkjenning av senk/dempere tidligere og traff 2 hyggelige karer som begge var Volvo-entusiaster...de kom med gode tips om prosessen. Sa bl.a. at dersom du skal ha godkjent turbo-motor ser de etter at monteringen er gjort pent/proft og at også bremser er ivaretatt (nye/overhalte kalipre, skiver, klosser osv gir pluss-poeng)...slitne bremser og stor turbo/høy effekt vil nok resultere i at de går nøye gjennom alt som er gjort og påser at alt øvrig også er i hht. krav osv. - Håper dette hjalp litt. - Lykke til !
  10. En ting til; jeg er rimelig sikker på at Volvo AB i Gøteborg kan si deg hvor denne bilen ble solgt/eksportert til da den forlot fabrikken. Og så blir spørsmålet hvor mange ledd du må følge for å se hvor bilen endelig havnet... Du kan kanskje kontakte Volvo i Gøteborg (+46-31-66-00-00) og spørre om hvor bilen med det angitte chassis-nummeret ble solgt/eksportert ?
  11. Hei ! Jeg er kanskje litt sent ute men Volvoen du ser på er iflg. chassisnummer-plata en 242 med B20 motor produsert i 1976 på Torslanda-fabrikken. Dersom den har vært registrert i Norge tidligere skal den ligge i Autosys som er systemet Toll- og Avgiftsdirektoratet bruker og som er det samme systemet som forsikringsselskapene legger ansvarsforskringen inn i og som trafikkstasjonene sjekker opp mot før du får registrert bilen i Norge. Dersom bilen ikke tidligere er registrert i Norge må den bruktimporteres med de avgiftene som hører med (med mindre den er veteran da; årsmodell er jo 1976 så den blir uansett veteran i løpet av året). Men kanskje det er like greit å se etter en annen 242 ? Det virker som om det er dårlig med informasjon/dokumentasjon og det er vel i seg selv et dårlig tegn...
  12. Motstander er loddet på de ja. Kan ikke se noen antydninger til at noe skal være svidd heller.
  13. Takker for svar! Boksen er Jetronic 2.4 uten startsperre. Det virker som at blandinga er for fet når jeg bruker turboboksen, og at den dermed ikke vil starte. Motor starter med org boksen fra FD motoren.
  14. Hei ! Glemte nok å si at motor er 1998, men at boksene er fra 1993 eller 1994 (altså før startsperre kom). Original chip..
  15. Hei ! Jeg er ny bruker her på forumet og har lest mye om alle som bygger om Volvoene sine. Holder selv på med ombygg på 240 SE og har fått tak i en 230 FK motor (1998) med EZ116K/LH 2.4 tennings- og styringshjerner. Motor er montert og det samme er begge boksene. Men; motoren startet med "turbo-hjernen" men etter ca. 30 sek. døde den ut. Etter dette vil den ikke starte med "turbo-hjernen" men går med original-hjernen (til B230FD !) til innsprut/styring. Feilsøkning/diagnosekontroll gir ingen feilmelding (1-1-1) Noen som kan hjelpe ? Takknemlig for svar
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Bilforumet.no bruker cookies. Det brukes cookies til å måle trafikk, for å optimalisere siden, og for å kunne holde deg innlogget. Ved videre bruk av siden aksepterer du vår bruk av cookies. Sjekk ut vår Privacy Personvernvilkår