Gå til innhold

mnj09

Bruker
  • Innholdsteller

    24
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Om mnj09

  • Bursdag 09/09/1974

Contact Methods

  • Bosted
    Vestfold

mnj09's Achievements

  1. For mange (diesel?)motorer fra VW/Skoda/Audi mfl er det offisielle intervallet for oljeskift typisk 30.000km eller 2 års intervall. Merkeverksted mener at slike lange intervaller er helt OK og at "moderne olje" er så bra at det går fint. Mange uavhengige verksteder hevder på sin side at man aldri bør kjøre så langt uten oljeskift. Spesielt mtp varighet av motor, turbo osv. De anbefaler typisk 10-15000 km intervall. SPØRSMÅLET er om dette faktisk er reelle bekymringer fra uavhengige verksteder, eller det kun er for å tjene litt ekstra på hyppigere oljeskift. Spennende å høre synspunkt på dette her....
  2. Jeg er den stolte? eieren av en Skoda Octavia stv 2008-modell og har vært eneeier på denne. Vi har brukt den pent og kjørt ca 15000km/år. Etter ca 7-8 år registrerte jeg at lakken som møter tetningslistene rundt alle dører rett og slett har blitt slitt ned, dels til original grunning og dels helt inn til stålet (førerdøren, som er brukt mest). Naturligvis pinlig at jeg ikke selv har vært mer obs på dette - men overraskende at lakken er så dårlig og lite slitesterk!! Har også observert ekstremt mange flere steinsprutskader på vår Octavia, enn på naboens VW Golf på ca samme alder og samme kjørestil. SPØRSMÅLET er derfor: Er lakken på eldre Octavia (eller Skoda generelt) kjent for å dårlig eller hvordan i alle dager har vi landet med en slik mandagslakk? Og ikke minst: Har den blitt bedre siden da eller er det fortsatt et økonomiprodukt, sammenlignet med for eksempel VW. Eller er det så enkelt som at VW, Skoda, Seat, Audi osv har akkurat samme lakk-kvalitet???? Håper på hjelp til å oppklare dette mysterium!!
  3. Er på jakt etter ny, dvs pent brukt, 1-2 år gammel stv med liten diesel. Vi kjører såpass langt at diesel fortsatt er aktuelt for oss. Vi har følgende alternativer, som ligger stort sett på samme pris: - Golf 1.6 tdi -Astra 1.6 cdti -Avensis 1.6 D4d -Octavia 1.6tdi. Gitt omtrent samme pris og tilstand, kjørelengde osv. Hvilken av disse bør vi velge, og hvilken bør vi absolutt ikke velge.... Håper på synspunkter, for vi er veldig i tvil...
  4. Vi har en 2008-modell Golf TDI som har gått snaut 200000km. Etter hvert er det en del småting (og noen litt større....) som må byttes: Nye sommerdekk (4stk), AC fungerer ikke (bytte kontrollenhet og tette lekkasje), styringsenhet på en av Xenon-lyktene må byttes, frontrute veldig ripete, vifteenheten tar sikringen i fuktig vær - må sikkert byttes, begynnende rustbobler hist og her (flekkvis fikset, men må gjøres grundigere), understellsbehandling må fornyes (sist foretatt i 2015), oppdatere til DAB+ (har kun FM). Dagens 100000-kr spørsmål - helt bokstavelig.... :) - er når "nok er nok" - og vi heller bør kvitte oss med bilen og finne ny. Vet at dette er gjennomgående spørsmål for mange med gammel bil (og liten egen evne og vilje til å skru på bilen) - men vi trenger sårt en uavhengig - og klok - tanke om dette! Hva er realistisk pris for vår bil - enten solgt privat eller som innbytte ved ny (ere) bil? Håper på gode kommentarer... :)
  5. Jeg skal omlakkere mine to Octavia-dører pga besøk av en del uønsket rust! På dørene er det idag montert plastikk-bumpers som jeg må fjerne for å komme til lakken. Første spørsmål er om bumperne kun sitter med lim eller også med et fysisk feste? Og om det er noen tips for enklere å fjerne disse - enn bare å dra etter beste evne? Andre spørsmål er hvilken limtype som er best når jeg skal montere bumperne igjen - dvs lim som både fester 100% og som samtidig ikke dreper lakken under. Håper på mange gode svar - og hjelp... :)
  6. Ja, har skjønt det slikt - at de 30K ikke er for motorens beste, kun for kundenes.... :) MEN: Utfordringen er at jeg helst vil unngå å krabbe under motoren og skru - og hadde derfor håpet at pumping kunne være et greit kompromiss. Men er det slik at dette uansett ikke er å anbefale - og at all bunnfall MÅ ut, uansett...?
  7. Har en 1.9 Tdi Skoda Octavia som jeg frem til nå har fulgt vanlige longlifeserviceintervaller (dvs ca. 30000km), iht fabrikantens anbefaling. Skjønner jo etterhvert at de 30000 km er noe for langt ift motorens beste - og har derfor besluttet meg for å foreta et oljeskift mellom de offisielle longlifeservicene, altså pr. ca. 15000km. Har sjekket litt mht priser fra de lokale verkstedene og ser at det er ganske mange penger å spare på å bytte oljen selv. Ønsker å gjøre oljeskiftet enklest mulig - og tenkte meg derfor følgende plan: 1) For hver 15000km (altså midt mellom hver longlifeservice) skifter jeg selv olje vha pumping (i stedet for å ligge under bilen å skru på plugg osv) og filter. 2) Hvert longlifeservice foretas som før av verksted der de tapper oljen på ordentlig vis fra bunnen og dermed også får ut all "dritten" som evt har samlet seg i bunnen og som jeg muligens ikke får pumpet ut. Høres dette ut som et fornuftig kompromis - slik at jeg enklest, raskest og rimeligst får frisk og ny motorolje samt filter - og samtidig slipper "undervognsarbeidet". Eller er oljeskifte vha pumping helt bortkastet......?? Håper på synspunkter og erfaringer!!
  8. Interessant! Jeg tenkte uansett å la et verksted ta annenhver oljeskift (LL-service) og de åpner vel i bunnen - og dermed løser problemet seg med slam i bunnen, uansett? Hvilken type sugeslange/pumpe bruker du og kan den anbefales? Jeg fikk engang et gressklipperoljeskiftesett i gave - og pumpen som var med i dette var så utett at det aldri ble noe vakuum for å få opp oljen. Satser på litt bedre kvalitet.... :)
  9. Ja, slik har jeg gjort det tidligere. Googlesøk viste imidlertid flere youtube-klipp av folk som sto behagelig og pumpet opp oljen i stedet. Så veldig behagelig ut - og jeg ble fristet/inspirert til å forfølge saken litt videre... om dette i det hele tatt er mulig å gjøre - altså pumpe opp oljen i stedet. Ingen som gjør det her inne - eller har god/dårlig erfaring med det?
  10. Etter gode anbefalinger her på siden har jeg akkurat bestemt meg for selv å begynne å skifte olje på min Octavia 1.9 TDI. På tidligere biler har det gått veldig bra - så jeg er ganske optimistisk... Imidlertid et grunnleggende spørsmål: Hva er enklest/best mht å få ut den gamle oljen? Å drenere fra undersiden eller pumpe på oversiden? Tenker meg at det er enklest å pumpe fra oversiden - men fungerer dette etter hensikten - og kan det være fare for gradvis oppsamling av "gugge" i bunnen når man ikke lar alt renne ut? Tenker at man trenger en ordentlig pumpe for å få dette til å fungere. Er det noen anbefalinger til pumpe med god kvalitet og til rimelig kostnad?
  11. OK - men da har jeg i hvert fall konkludert med at jeg går for Castrol! Ny utfordring: Ser at flere nettbutikker selger Castrol-olje av typen HC-synthese (tysk?). Tilsynelatende akkurat samme produktnavn og utseende som de "norsk/danske-produkter" - men til betydelig lavere priser. Spørsmålet er om HC-oljer er syntetiske eller mineralske? Jeg spurte supporten på en av nettsidene - og de påstår at denne oljen er helt syntetisk. Dette harmonerer imidlertid dårlig med hva man ellers kan Google seg frem til på nettet. Mineralsk olje er vel mye billigere å produsere enn syntetisk - og da er det jo ikke så rart dersom HC-oljen er billigere. Dersom den altså ER mineralsk.....? ER DET NOEN SOM KAN BISTÅ MED EN AVKLARING HER?
  12. Ja, jeg har som nevnt partikkelfilter (og dermed er det VW507.00 - og ikke VW 505 som gjelder). Og da er det slik at 40-viskositeten på en måte gir oljen egenskaper som ikke "samarbeider" med partikelfilteret i bilen og derfor vil en 40-olje ikke kunne få VW507.00 - godkjennelse?) Men er det da slik at jeg heller bør gå for Castrol 5W30 enn Shell 0W30? Eller er det uansett såpass liten forskjell mellom "0W" og "5W" at det ikke betyr noe.... Synes i øvrig det er litt tankevekkende at Shell som et stort og veldig kjent firma leverer så mye dårligere kvalitet enn sine "konkurrenter" som f.eks Mobil, Castrol eller lignende. Er det "allment kjent " at Shell har dårlig kvalitet på sine oljer?
  13. Takker! Jeg er ofte i Danmark og ser der (www.daek-outlet.dk) at man f.eks. kan kjøpe Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W30, 5 l for 258 Dkr. De selger også den nevnte oljen fra Castrol, til 313 DKR for 5l. Begge er omfattet av VW 507 00 - normen. Er det da slik at jeg får en bedre "vinterolje" ved å velge Shell-oljen og med samme "varme" egenskaper som Castrol-oljen (begge har verdien 30). Da vi opprinnelig kjøpte bilen leverte Skoda med 0.5l olje for etterfylling - dette var også Shel Helix Ultra Pro olje - så heeelt dårlig kan den vel ikke være..., eller?
  14. OK - OK. Kan ikke si annet enn at den absolutte anbefalingen her er å skifte olje oftere enn Longlife-serviceintervallet indikerer - så da begynner jeg med det fra nå av . Tenker å legge meg på ca. 10000 km intervall. Kikket derfor i brukermanualen etter de offisielle kravene til oljekvalitet (se vedlagte utklipp). Av manualen fremgår det at det skal brukes samme olje etter normen VW 507 00 (bilen har partikkelfilter) uansett om motoren kjører med faste intervaller eller "dynamisk" serviceintervall. Denne normen er vel "bare" en VW-firmanorm - og jeg klarer ikke å finne noen kopling mellom denne og angivelse av viskositet. Ligger det i VW 507 00 også implisitt krav til viskositet, eller er det flere utgaver av denne? Etter søk på nettet klarer jeg kun å finne oljer med viskositet 0W30 og 5W30 når man søker etter oljer som oppfyllet VW507 00. Hvorfor er f.eks. oljer med viskositet 0W40 ikke også "godkjent" iht VW 507 00? Jeg trodde alltid det var slik at oljer med f.eks. 0W40 var å foretrekke fremfor f.eks. 5W30 (men også dyrere) - da den er mer tyntflytende kald og mer tyktflytende varm. Er dette feil, eller? Er det lurt å bruke denne "høykvalitetsoljen" som beskrevet av Skoda - eller er det like greit å bruke en billigere olje. Det er vel uansett ikke "garanti" på en motor som er 8 år gammel / gått 150000km? Hva vil dere anbefale meg å bruke? Olje_Octavia.pdf
  15. Grev1: Ja, spørsmålet er om dette er helt "bortkastet" - og man altså "bare" skal følge Skoda-retningslinjene - eller om når man skal begynne med kortere serviceintervall. Jeg mener: Det MÅ jo være en grunn til at VW/Skoda/Audi opererer med longlife-intervallene..... I min verden blir det litt rart å helt se bort fra anbefalingene fra produsenten....
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Bilforumet.no bruker cookies. Det brukes cookies til å måle trafikk, for å optimalisere siden, og for å kunne holde deg innlogget. Ved videre bruk av siden aksepterer du vår bruk av cookies. Sjekk ut vår Privacy Personvernvilkår